Ainutlaatuinen keijuesiintyjä synttäreille

Tietääkseni olen Suomen ainoa keijuesiintyjä. Juhlaesiintyjät ovat ylipäätään Suomessa vielä melko tuore juttu, mutta prinsessaesiintyjiä olen bongannut useampiakin. Lisäksi olen törmännyt performanssitaidetta ja glittertatuointeja tekevään saippuakuplaryhmään, jonka jäsenet pukeutuvat toisinaan myös keijuiksi. Siinä liipataan jo aika läheltä asujen ja glittereiden osalta, mutta täysin Keijun kekkereiden kaltaista konseptia en ole kuitenkaan vielä kenelläkään nähnyt. En tiedä ketään muuta, joka tekisi sekä kasvomaalauksia, että glittertatuointeja – ja tarvittaessa vielä leikittäisikin. Lisäksi heittäydyn sataprosenttisesti keijun rooliin, josta saavat osansa niin lapset, kuin aikuisetkin.

_4150612-01

Minulla on itse kehitelty hahmo Ilonpilke Taikasiipi, joka voi elää ja kehittyä täysin tilanteiden mukaan. Olen saanut käyttää rajattomasti mielikuvitusta, kun hahmollani ei ole ollut valmiiksi tunnettua persoonaa ja elämäntarinaa, kuten esimerkiksi Disneyn prinsessoilla. Kun aloitin synttärikeijun hommat, tiesin jo kahden vuoden lelukauppakokemuksen myötä keijun olevan käytännössä hyväksi todettu hahmo. Harkitsin kuitenkin alussa, olisiko minun kannattanut panostaa myös prinsessahahmoihin, sillä prinsessat ovat monien lasten ikisuosikkeja.

Totesin kuitenkin nopeasti, että näytän paljon enemmän keijulta tai menninkäiseltä, kuin prinsessalta. Maskeerauksen, peruukkien ja asujen avulla saa paljon aikaan, mutta tietysti järkevintä oli aloittaa pienyrittäjänä mahdollisimman edullisesti. Lisäksi prinsessahahmojen suhteen mietityttivät tekijänoikeuskysymykset, sillä monet lasten tuntemista prinsessoista ovat sellaisinaan Disneyn omaisuutta. Koin yksinkertaisemmaksi luoda jotain omaa, kuin rakentaa uudelleen jotain jo keksittyä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käytännössä olen huomannut, että on oikeastaan hyväkin, ettei keijulla ole lasten silmissä selkeää identiteettiä. Jos menisin paikalle vaikkapa Frozen-elokuvasta tuttuna prinsessana, lapsilla olisi hyvin selkeitä ennakkokäsityksiä sen suhteen, mitä osaan ja mistä tulen. Nautin siitä, että Ilonpilke Taikasiipenä saan keksiä kaiken, eikä minun tarvitse seurata sadun kaavaa. Voin rikkoa rajoja ja kertoa lapsille keijuista kaikkea, mitä ikinä keksinkään.

Kuka olisikaan arvannut, että kaikki Ilonpilke Taikasiiven mukanaan kantamaan roskapurkkiin tiputettavat roskat muuttuvat onnea tuottavaksi keijupölyksi, eli glitteriksi? Tai että Keijujen laaksoon voi päästä joko lentämällä tai sateenkaarta pitkin kävelemällä? Se on hyvä asia, sillä Ilonpilke Taikasiipi on saanut pienen tapaturman seurauksena reiän siipeensä, eikä pysty lentämään ainakaan kovin pitkiä matkoja.

Jos sateenkaarta ei ole näköpiirissä, Ilonpilke Taikasiipi ei kovin helposti pääse kotilaaksoonsa. Se ei häntä haittaa, sillä täällä ihmisten maailmassa on mukava siirtyä juhlasta toiseen. Jos Ilonpilke Taikasiipi ei pääse kotiinsa Keijujen laaksoon, hän nukkuu keijukärryssään, joka on vähän kuin asuntoauto kaikissa sateenkaaren väreissä, muttei kuitenkaan sinne päinkään. Toisinaan keijusta on mukavaa vain oleskella missä tahansa metsässä metsäneläinten kanssa keskustellen.

cropped-img_20171022_001647_191.jpg

Hauskinta keijuna olemisessa on juuri se mielikuvituksellisuus ja yllätyksellisyys, jonka saan tuoda mukanani juhliin. Kun ennakko-odotuksia ei ole, lapset ovat ihanan vastaanottavaisia kaikille tarinoille ja kyselevät uteliaina kaikenlaista. Varmasti lapsilla olisi paljon kysyttävää keneltä tahansa satuhahmolta, mutta itse pidän siitä, että saan rakentaa hahmoni alusta loppuun itse, eikä mitään tunnettua taustatarinaa ole.

Toukokuulle on tullut jo ihan mukavasti keijuvarauksia sekä yksi varaus merirosvollekin.  Sain kokopäivätyön ja huomenna aloitan uudessa työpaikassani. Minulla on vapaata töistä joka viikonloppu, joten uusi työtilanteeni ei juurikaan vaikuta synttärikeikkoihin. Otan siis keijulle ja merirosvolle jatkossa keikkoja sekä kysynnän, että oman jaksamiseni mukaan viikonloppuisin ja arki-iltaisin. Ihan kaikkia viikonloppuja en tietysti halua olla kiinni keijusynttäreillä, sillä kyllähän ihmisellä keijulla täytyy vapaa-aikaakin olla.  Lopettaminen ei silti tullut kysymykseenkään, vaikka kokopäivätyöhön siirrynkin – sen verran ihanaa synttäriviihdyttäjän homma on!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

Kevättä kohti

Alkuvuosi 2018 on ollut yritykseni toiminnan osalta huomattavasti hiljaisempaa aikaa, kuin vuoden 2017 viimeiset kuukaudet. Ennen joulua tein paljon tonttukeikkoja ja aikaisemmin syksyllä keijulle oli paljon kysyntää, vaikka olin vasta aloittanut yritystoimintani. Tämän vuoden alussa en ole itse uskaltanut kovin paljon mainostaa. Oma elämäntilanteeni muuttui radikaalisti ja siksi myös yritystoimintani suuntaa oli syytä hieman pohtia.

Olen päättänyt, että tulen tekemään näitä satuhahmohommia hyvin suurella todennäköisyydellä suunnilleen vuoden verran tästä eteenpäin. Jo yritystä perustaessani arvelin, että keijun rooli tuntuisi minulle luontevalta maksimissaan kahden vuoden ajan, joten mistään suuresta mielenmuutoksesta tässä ei ole kysymys. Olen tehnyt alusta lähtien keijukeikkojen lisäksi myös palkkatyötä. Jatkossa tulen keskittymään varmasti enemmän palkkatöihin kuin Keijun kekkereiden kehittämiseen, mutta toiminta ei ole missään tapauksessa loppumassa ennen vuotta 2019.

Pyrin jatkossakin jättämään viikonlopuille mahdollisimman hyvin tilaa keijukeikkoja varten ja tekemään muut työt pääosin arkipäivinä, mutta ihan aina se ei onnistu. Siksi suosittelenkin keijun (tai merirosvon) varaamista jo hyvissä ajoin; vähintään kolme viikkoa ennen h-hetkeä! Tottakai hahmojani voi tilata juhliin ja tapahtumiin myös arkipäiville – ainakin toistaiseksi, kun pystyn pitkälti itse suunnittelemaan työvuoroni myös palkkatyöni osalta. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua kevään myötä ja mahdollisista muutoksista tiedotan varmasti, kunhan oma työtilanteeni selkiytyy.

Monen työn tekeminen on jo vuosien ajan ollut minulle arkipäivää. Olen kova haalimaan itselleni erilaisia töitä ja projekteja, enkä elämässäni montaakaan tylsää hetkeä näe. Kiireisenä monitoiminaisena minulle on luontevaa pitää keijubisnes kevyenä ja sivutoimisena. Odotan silti innolla, millaisia tapahtumia ja juhlia kevät tuo tullessaan keijun kalenteriin!

Päivien pitenemisen huomaa jo selvästi ja nyt onkin juuri oikea aika suunnitella kevään ja kesän kekkereitä. Ilonpilke Taikasiipi on juuri sopivan pirteä vieras keväisiin juhliin ja tapahtumiin!

keijunkekkerit_ilonpilketaikasiipi_lastenjuhlat_lastensynttärit_keiju_

 

 

 

 

Tarina keijun takana

Keijun ja muiden hahmojen takana olen minä, Kaktu Kuparinen. Ikää minulle on kertynyt jo 30 vuotta, mutta olen edelleen pieni, eloisa ja sosiaalinen vipeltäjä, joka heittäytyy rohkeasti tilanteeseen kuin tilanteeseen. En ole menettänyt lapsenmielisyyttäni ja mielikuvitustani, vaan ne tuntuvat jopa vahvistuneen vuosien myötä. Olen aina pitänyt erityisen paljon improvisaatiosta, ihmisten viihdyttämisestä, juhlista ja tapahtumien järjestämisestä. Lisäksi nautin piirtämisestä, maalaamisesta ja käsillä tekemisestä. Näitä kaikkia pääsen toteuttamaan hahmojeni kanssa synttäreillä ja tapahtumissa.

Alun perin idea keijusta syntyi, kun olin kahden vuoden ajan töissä Hamleys-lelukaupassa. Hamleys on tunnettu elämyksellisyydestään ja työntekijöiden tehtävänä oli luoda lelukaupassa asioinnista taianomainen kokemus niin pienille, kuin suurillekin asiakkaille. Hamleysillä seikkailevia hahmoja olivat mm. Räsynukke, Lelusotilas ja suuret nallemaskotit.

Jotenkin vahingossa päädyin kehittämään ylimääräisen hahmon. Keijunsiivet eivät menneet mielestämme riittävän hyvin kaupaksi. Avasimme paketin, jotta voisin pukea ne ylleni ja kiinnittää siten asiakkaiden huomion. Ei mennyt kauaakaan, kun olin jo vahingossa kehitellyt itselleni kokonaisen keijuasun kaupan tuotteista. Pienen kokoni vuoksi lasten keiju- ja prinsessamekot mahtuivat minulle, joten valinnanvaraa riitti.

Keiju, joka oli pukeutunut useisiin tutu-hameisiin, rullaluisteli vinhaa vauhtia kaupan käytävillä ja tervehti jokaista asiakasta huudahtamalla innokkaasti: ”PIMPELIPOM!”

Keijusta tuli asiakkaiden keskuudessa suosittu hahmo, jonka perään lapset usein kyselivät silloin, kun en ollut paikalla töissä. Tein usein glittertatuointeja ja joskus myös kasvomaalauksia sekä olin mukana järjestämässä erilaisia tapahtumapäiviä, leikkejä ja kilpailuja lapsille.

Pystyin säilyttämään keijuroolini myös kassalla ja asiakkaita palvellessani, joten saatoin parhaimmillaan olla keijupuvussa jopa koko 9-tuntisen työpäiväni ajan. Sain nauttia kahden vuoden ajan mielettömän ihanasta työpaikastani, joka tuntui sopivan minulle kuin nenä päähän.

Viime syksynä Hamleys-lelukauppa lopetti suureksi surukseni toimintansa Suomessa. En kuitenkaan malttanut luopua keijuroolistani ja päätin jatkaa toimintaani itsenäisenä yrittäjänä. Asiakkaat olivat nimittäin joskus kyselleet, voisiko minut tilata synttäreille tekemään glittertatuointeja, joten arvelin kysyntää löytyvän. Entinen esimieheni suhtautui ideaani äärimmäisen kannustavasti ja melkeinpä pakotti minut ottamaan mukaani arkullisen glitteriä sekä kokoamani keijupuvun.

Halusin vielä hieman kohentaa keijun ulkonäköä, joten hankin uudet siivet sekä suippokorvat uskottavampaa rooliasua varten. Vuoden 2017 syyskuusta lähtien olen tehnyt keijukeikkoja synttäreillä ja tapahtumissa. Myöhemmin kehittelin myös merirosvohahmon, jotta valinnanvaraa olisi enemmänkin. Joulun aikaan olen toiminut myös tonttuna.

Työssäni parasta on se, että lapsilta saa aina aidon ja välittömän palautteen. On huikeaa nähdä lasten ilo saadessaan ihan oikean satuhahmon synttärivieraakseen. Parasta maailmassa on, kun voi tehdä jonkun toisen iloiseksi ja harva työ tarjoaa siihen näin konkreettisen mahdollisuuden. Satuhahmona toimiminen on myös mukavan haastavaa, sillä lasten kanssa työskennellessä tilanteet muuttuvat  kaiken aikaa ja improvisaatiokyky on tarpeen. Siksi jännitys säilyy yllä juhlasta toiseen.

Koskaan ei voi tietää, mitä lapset keksivät kysyä. Usein totuus on kuitenkin lasten mielestä taruakin ihmeellisempää! Olen nimittäin toisinaan kertonut lapsille tarinan siitä, kuinka Ilonpilke Taikasiivestä tuli synttärikeiju. Sehän meni niin, että keijun aikaisempi koti, eli lelukauppa suljettiin ja niinpä keiju otti mukaansa kaupan kaikki glitterit ja kasvomaalit ja päätti alkaa vierailla synttäreillä. ”Onko tuo ihan oikeasti totta?”, moni lapsi on kysynyt silmät teelautasen kokoisina tuikkien. Olen voinut siihen vastata käsi sydämellä, että se on kuin onkin aivan totta.